Wanneer vogels plastic voor voedsel aanzien

‘Midway – Message From the Gyre’ documentaire van fotograaf Chris Jordan. Wanneer albatrossen hun jongen grootbrengen met plasticafval omdat zij het verkeerdelijk zien als voedsel.


Een van de wereldwijde problemen in de afvalproblematiek is het plastic. Ondertussen zullen de meesten onder ons wel weten dat er een heuse plasticberg op de oceaan ronddrijft die beter gekend is als de Great Garbage Patch.

De fotograaf Chris Jordan besloot enkele jaren geleden om naar het Midway Islands (behorende tot Hawaï) te trekken. Deze atol is een plaats waar Albatrossen samentroepen. Meteen kreeg hij er beelden te zien die niet bepaald fraai te noemen waren. Hij zag dode Albatrossen en baby Albatrossen liggen wiens lichaam al aan het vergaan was maar mede daardoor kon hij iets anders vaststellen. Hij zag dat er plastic in hun maag zat en niet zo’n klein beetje. Hij besloot er samen met anderen een documentaire ‘Midway – Message From the Gyre’ over te maken.