Zeehonden verkiezen Middelplaat

Renesse, 3 april 2012 – De Verklikkerplaat is een zandplaat waarop met laag water grijze en gewone zeehonden rusten. De Verklikkerplaat is, in het kader van Natura 2000, aangewezen als één van de beschermde rustgebieden in de Voordelta. In 2010 werd waargenomen dat er op de Verklikkerplaat minder zeehonden rustten dan voorheen, mogelijk als gevolg van morfologische veranderingen. Ook werd waargenomen dat veel zeehonden rustten op een nabij gelegen plaat (de Middelplaat). De Middelplaat is niet aangewezen als beschermd gebied.

De provincie Zeeland wil daarom De Middelplaat officieel aanwijzen als rustgebied voor zeehonden en de Verklikkerplaat de ‘beschermde’ status van rustgebied te ontnemen. Bouke Bouwman van de provincie Zeeland. “De Voordelta is een dynamische kustgebied. Onder water vinden allerlei natuurlijke zandtransporten plaats.”

Als de wijziging is ingegaan, mogen badgasten en wandelaars weer over de Verklikkerplaat wandelen. Deze plaat is in de loop der jaren betrokken bij het strand.

De provincie vraagt via Rijkswaterstaat aan het ministerie van Henk Bleker om de Middelplaat als rustgebied voor de zeehonden aan te wijzen.

bron: Bureau Waardenburg

[mappress mapid=”612″]