Drukte in opvangcentrum na stranding bruinvissen

HARDERWIJK, 5 maart 2012 – Het is druk in het opvangcentrum van Stichting SOS Dolfijn waar momenteel vier levend gestrande bruinvissen worden verzorgd. Zondagochtend kwam een melding over een bruinvis op het strand van Terschelling. Het was de vierde keer in tien dagen dat de opvangorganisatie uitrukte voor een bruinvis die in nood op de kust was terechtgekomen.


Ook de afgelopen jaren waren de maanden februari en maart altijd de drukste maanden voor Stichting SOS Dolfijn. Volgens Eligius Everaarts van de opvangorganisatie voor kleine walvisachtigen, komen bruinvissen gedurende het hele jaar voor in Nederlandse wateren. Maar vooral in deze tijd van het jaar zwemmen veel dieren voor de kust. Hierdoor is de kans dat een gewond of ziek dier aanspoelt ook groter.

“Op zich is het een natuurlijk verschijnsel dat bruinvissen af en toe aanspoelen. We zien wel een duidelijke stijging in aantallen de afgelopen tien jaar.” Aldus Everaarts. “De bruinvissen maken soms duidelijk welke negatieve invloed de mens op de natuur heeft. Sommige aangespoelde dieren hebben netafdrukken in de huid. Ook hebben de dieren allerlei gifstoffen in hun lichaam, opgenomen via de voedselketen. Deze stoffen beïnvloeden de voortplanting en het afweersysteem.” De komende periode zullen de bruinvissen in het opvangcentrum van SOS Dolfijn nog dag en nacht verzorgd
worden. Wanneer de dieren helemaal opgeknapt zijn kunnen ze terug naar zee.

Stichting SOS Dolfijn is een opvangorganisatie voor gestrande bruinvissen en dolfijnen. Het doel van SOS Dolfijn is om gestrande dieren op te vangen, te verzorgen en terug te brengen naar zee.
Daarnaast wil de organisatie een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek.