Uitzonderlijke drukte in zeehondenopvang Sea Life Blankenberge

Blankenberge, 28 februari 2012 – Er zitten op dit moment uitzonderlijk veel jonge gewone zeehonden in de zeehondenkliniek van het Sea Life Center in Blankenberge. Het gaat om vijf zeehonden van ongeveer zeven maanden oud. Nochtans spoelen er in deze periode van het jaar meestal grijze zeehonden aan onze kust aan.

 

De meeste jonge zeehonden kampen met longwormen, een aandoening waaraan ze kunnen sterven indien ze niet met de nodige zorg worden behandeld. Ze hebben namelijk moeite met ademen. Twee zeehonden hebben ook een vreemde wonde. Waarschijnlijk gaat het om een brand- of schaafwonde.

De zeehonden krijgen nu antibiotica en vitaminen. Wanneer ze voldoende zijn aangesterkt, hun temperatuur normaal is en de longwormen zijn bestreden, kunnen ze uit quarantaine gehaald worden en verhuizen ze naar de gezamenlijke pool van Sea Life. Daar zitten ze verschillende weken tot ze ongeveer 35 kilogram wegen en opnieuw kunnen worden vrijgelaten in zee.

Het opvangcentrum heeft voorlopig wel ruim voldoende plaats om de dieren op te vangen. Momenteel overwinteren veel zeehonden aan de kust. Onder andere door de meer dan 200 zeehonden die Sea Life de afgelopen 12 jaar heeft vrijgelaten, is de natuurlijke kolonie aan de Belgische kust sterk gegroeid. Vorige week nog werden zes zeehonden in zee gelaten.