Zeldzame Shepherddolfijnen eindelijk eens gefilmd

Victoria (Australië), 23 februari 2012 – Wetenschappers zijn er voor de eerste keer in geslaagd zeldzame Shepherddolfijnen te filmen. Het was een toevalstreffer: een twaalftal dieren dook voor Zuid-Australië op naast het schip van de zeebiologen.

De zeebiologen van de Australische Antarctica-afdeling waren voor Portland op zoek naar blauwe vinvissen, toen ze de Shepherddolfijnen ontdekten. “Deze school was fantastisch, maar dat ze dan ook nog zolang aan de oppervlakte bleven en we ze minutenlang konden filmen, was uniek”, zei expeditieleider Michael Double op radio ABC. Volgens hem bestaat er geen beeldmateriaal over Shepherddolfijnen. Groepen dolfijnen worden als scholen omschreven.

Volgens het Australische ministerie van Milieu zijn er wereldwijd slechts twee onbevestigde waarnemingen van Shepherddolfijnen geweest. Slechts negentien exemplaren werden onderzocht, omdat ze gestrand waren, overwegend in Nieuw-Zeeland, maar ook in Australië, Chili en Argentinië. Een schatting van het totaal aantal dieren is niet mogelijk.

De Shepherddolfijn (Tasmacetus shepherdi) is een walvisachtige die behoort tot de familie van de spitssnuitdolfijnen. Ze zijn herkenbaar aan een gewelfd voorhoofd en een omvangrijk gebit en werden pas in 1937 ontdekt. Ze worden rond de zeven meter lang en tweeënhalf ton zwaar. De wetenschappers denken met het filmmateriaal nieuwe bevindingen over kleur en vorm en groepsrelaties van de dieren aan de weet te komen.

>> meer weten
>> studie Marine Mammal Science