Electrawinds verwerkt aangespoelde potvis tot groene stroom

Oostende, 9 februari 2012 – Van het vet van de potvis die woensdag op het strand van Knokke-Heist (B) is aangespoeld, wordt groene stroom gemaakt.

De potvis weegt naar schatting 25 ton waarvan de helft uit vetten bestaat. Na behandeling bij Rendac in Denderleeuw waar het vet wordt gesmolten, gaat het organische eindproduct naar de biofuelcentrale in Oostende.  Daar wordt de biomassa grondig behandeld in de raffinage-afdeling waar het wordt omgevormd tot een biobrandstof die ingespoten wordt in gigantische scheepsmotoren die groene stroom produceren.

De 12.5 ton vet van de potvis kan tot 50 000 kWh groene stroom opleveren. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 14 gezinnen (uitgaande van een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh).

Electrawinds betreurt het uiteraard dat het prachtige zeedier is aangespoeld en gestorven. Innovatieve technieken in hernieuwbare energie zorgen er evenwel voor dat het restproduct op een milieuverantwoorde manier wordt verwerkt en tegelijk groene elektriciteit produceert.

De biofuelcentrale in Oostende is operationeel sinds 2005 en verwerkt voornamelijk CAT 1 vet dat afkomstig is van renderingbedrijven en slachthuizen.

bron: Electrawinds