Potvis in Heist wordt bewaakt

Heist (B), 8 februari 2012 –  Het kadaver van de potvis die vanmorgen strandde – zie melding -, wordt vannacht bewaakt om wetenschappers ongestoord hun werk te laten doen en om dieven te verhinderen de ivoren tanden en mogelijk ook het ambergris uit de dikke darm, te stelen.

In de late namiddag werd al gestart met de autopsie. “Na een uitwendig onderzoek wordt de potvis opengesneden om de inwendige organen te controleren”, verduidelijkt Jan Haelters. Volgens hem is de doodsoorzaak gerelateerd aan de stranding. Volgens Jan Haelters worden onder meer de schedel, de onderkaak, een aantal wervels en ribben bijgehouden voor wetenschappelijk onderzoek. “De rest wordt vernietigd. Het KBIN heeft al twee skeletten van potvissen en de conservering is ontzettend duur.” Het gaat om een jong dier van ongeveer tien jaar oud. Het is 13,5 meter lang en weegt 20 tot 30 ton.

De Blankenbergse dierenarts John Van Gompel, die tientallen jaren de aanwezigheid van walvissen op de Noordzee voor de wetenschap bijhield, wijst erop dat souvenirjagers wellicht in het ivoor van de tanden geïnteresseerd zijn. “Mogelijk bevat de dikke darm ook de afvalstof ambergris, die als reukstof in de cosmetica-industrie gebruikt wordt. Ambergris is een kaasachtige grijze substantie die tot tientallen kilo’s kan wegen bij oudere dieren en per kilo duurder is dan goud.” Bij een stranding in Oostduinkerke werd eerder een diefstal van ambergris verijdeld.

Volgens John Van Gompel is het abnormaal dat zo’n jong dier alleen is >> Beluister interview

Van de potvis mag geen enkel onderdeel verhandeld worden omdat het dier beschermd is door een internationale conventie.

De Civiele Bescherming van Jabbeke zal donderdag de aangespoelde potvis opruimen. De Civiele Bescherming zal de potvis eerst voorzichtig in stukken snijden. Daarna vervoeren ze de potvis naar een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt. De Civiele Bescherming zal daarvoor onder andere een graafkraan gebruiken en 4×4 vrachtwagens om op het strand te rijden.