Zeehondencrèche in Pieterburen biedt Texelse zeehonden asiel aan

Uit recente berichtgeving blijkt dat de opvang van zieke en hulpbehoevende zeehonden Ecomare in financiële problemen brengt en dat dit Texelse informatiecentrum daarom overweegt te stoppen met opvang. Stichting Zeehondencrèche Lenie ’t Hart biedt aan om alle op Texel in problemen gekomen zeehonden op te vangen.  Ook de op dit moment door Ecomare opgevangen zeehonden zijn van harte welkom  in Pieterburen.Lenie ‘t Hart: “Wij zullen nooit op het strand de beslissing nemen: ‘Jij mag wél blijven leven en jou laten we doodgaan.’ Natuurlijk hebben ook wij met een recordaantal zeehonden in nood te maken. En dus met ruimtegebrek, te weinig geld en mankracht. Maar gelukkig kunnen wij rekenen op heel veel steun in Nederland en daarbuiten. Van over de hele wereld zijn vrijwilligers gekomen die zich het lot van zieke zeehonden aantrekken. En dankzij de steun van onze donateurs en de vele bezoekers kunnen wij nog steeds doen wat nodig is: zeehonden redden die door menselijke factoren in problemen zijn gekomen.”   Gelukkig heeft ook de Nederlandse overheid begrepen dat er iets aan de hand is. Daarom is er geld beschikbaar gesteld aan wetenschappers van de Zeehondencrèche om de oorzaak van de extreme groei van longworm slachtoffers te onderzoeken.  Zeehonden kunnen behandeld worden tegen longwormen. Als ze bevrijd zijn van deze parasieten, hebben ze antistoffen in hun bloed en krijgen ze nooit meer. Daarom noemt de Zeehondencrèche dit een kinderziekte: eenmaal overwonnen, altijd beschermd. Maar zonder hulp is deze parasiet dodelijk. Zonder opvang zouden in de afgelopen weken honderden stervende zeehonden op de Nederlandse stranden liggen.  Lenie: “Opvang is niet alleen een vorm van beschaving, het is zelfs een plicht volgens de Nederlandse wetgeving.”   De Zeehondencrèche zal haar EHBZ-(Eerste Hulp Bij Zeehonden)-vrijwilligersnetwerk uitbreiden, zodat ook iedereen op Texel en omgeving de Zeehondencrèche kan bellen als er een zeehond in nood is.