Bruinvis gestrand

Schiermonnikoog, 22 janauri 2012  – Vandaag strandde op Schiermonnikoog weer een levende bruinvis en volgens de politie van Schier was dat bij paal 3.   

HARDERWIJK – Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis die dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum te Harderwijk.  Tijdens de eerste 3 weken van dit jaar zijn al zeer veel meldingen geweest van dood aangespoelde bruinvissen. Zondagochtend kwam een bericht van Schiermonnikoog over een levende bruinvis die bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar Lauwersoog gebracht. De bruinvis is hier tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrèche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder. Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: “Dieren die levend op het strand terechtkomen zijn vaak ziek of gewond. Direct terugzetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig”. Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

Stichting SOS Dolfijn is een opvangorganisatie voor gestrande bruinvissen en dolfijnen. Het doel van SOS Dolfijn is om gestrande dieren op te vangen, te verzorgen en terug te brengen naar zee. Daarnaast wil de organisatie een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek

 

[mappress mapid=”575″]