2 zwarte grijze zeehonden

Rozenburg en Borssele, 20 januari 2012 – zeer uitzonderlijke melding van 2 zwarte grijze zeehonden. Eentje in Rozenburg (ZH) en een tweede in Borssele. Die laatste was voor het uitzicht op de dijk gekropen.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Rozenburg20Januari2012″]

[mappress mapid=”570″]

Het gaat hier om een bijzondere kleurafwijking, melanisme genaamd. Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme. Waar bij albinisme het pigment ontbreekt, is er bij melanisme juist een overschot aan pigment (melanine), waardoor het dier zwart wordt.

Recente zwarte zeehonden waren: Lola in 2006 en Onyx in 2008. Op 8 februari 2011 werd bij Velsen in Noord-Holland een zwarte zeehondenpup gevonden en overgebracht naar Pieterburen. Dit diertje heeft de naam Zwarte Mary gekregen. Het toeval wil dat op 21 februari 2011 nog een zwarte grijze zeehondenpup werd gevonden op Schiermonnikoog. Ook deze ging op transport naar Pieterburen en heeft de naam Miss Minos gekregen.