Opvallend veel longwormpatiënten

Pieterburen en Ecomare, 9 januari 2012 – Dit jaar heeft de opvang in de zeehondencreche Lenie ’t Hart en bij Ecomare buitengewoon veel zeehonden met longwormen in de opvang. Longwormen is een typische kinderziekte bij zeehonden, maar dit jaar zijn er opvallend veel volwassen dieren met deze parasiet.

De jonge zeehonden krijgen deze parasitaire besmetting via vis en garnalen binnen. Nadat ze vier weken door hun moeder zijn gezoogd moeten ze voor zich zelf gaan zorgen. Dat is een heel moeilijke periode voor de jonge dieren.

Iedere zeehond kan in zijn leven te maken krijgen met longwormen, maar gelukkig is dit voor gezonde dieren met voldoende weerstand geen probleem. Zij hebben geen last van de parasiet. Bij zeehonden met te weinig weerstand kan de longworm zich vermenigvuldigen en uitgroeien tot een ware plaag.

Men is er nog niet helemaal over uit waarom er dit jaar ineens zoveel zeehonden last krijgen van longwormen. Men vermoedt dat het afweersysteem van zeehonden is verzwakt door gifstoffen, die zich vele tientallen jaren in de bodem hebben genesteld. De rivieren die op de Noordzee lozen zijn inmiddels weliswaar schoner, maar experts berekenen dat de zeebodem minstens een halve eeuw nodig heeft voor merkbaar herstel.