Onbekende aandoening treft ringelrobben Alaska

Alaska, 30 december 2011 – Sinds juli zijn meer dan 60 dode en 75 zieke ringelrobben aangespoeld op de stranden van Alaska. De dieren vertonen open zweren op de huid, hebben beschadigde organen en verliezen plukken haar. Ze zijn slaperig en hebben moeite met ademen.

Het Amerikaanse Oceaan- en Klimaatagentschap (NOAA) verklaarde het fenomeen tot “ongewone sterfte”, waardoor federaal geld en expertise vrijkomen. Mogelijk gebeurt hetzelfde ook voor walrussen. De oorzaak is nog onbekend, maar “uit de eerste tests blijkt alvast dat het geen virus is”, stelt de NOAA.

Fukushima
Het Instituut voor Zeeonderzoek van de Universiteit van Alaska Fairbanks gaat nu onderzoeken of er een verband is met de nucleaire straling na de kernramp in Fukushima. “Ik heb net weefsel gekregen”, zegt onderzoeker John Kelley in de krant Alaska Dispatch. “Het is een hoop werk. We moeten het weefsel vriesdrogen, malen en analyseren. Dat kan een tijdje duren.”

Het is wel onwaarschijnlijk dat de robben de straling hebben opgelopen in de wateren of de lucht rond Alaska, omdat de metingen daar laag blijven. Maar de dieren leggen grote afstanden af, en het is mogelijk dat ze door een besmet gebied gezwommen zijn of besmette prooien hebben gegeten.

Er waren reeds eerder soortgelijke meldingen in oktober 2011. Ook zouden walrussen soortgelijke symptomen vertonen – lees artikel.