Zeehond bij Cadzand

Cadzand, 28 december 2011 – Geregeld komen er meldingen over een zeehond op het strand bij Cadzand. Zo ook van Cees Koedijker die zich enigzins ongerust maakte.


“Vandaag 27 december heb ik het zeehondje op het strand van Cadzand ook gezien en de politie gebeld om een melding te maken. In de 2 uur die ik op het strand heb doorgebracht (van 9 tot 11 uur) is hij/zij amper van zijn plaats geweest, ligt op één zij, gebruikt maar één flipper om te bewegen en ging absoluut niet weg toen ik hem/haar benaderde. Ik kon bij wijze van spreken het zeehondje aanraken (niet gedaan overigens). Bijgaande foto is niet ingezoomd!  De politie zei dat er al meerdere meldingen waren, maar dat hij/zij gezond zou zijn. Ik twijfel(de) daar toch wel aan.” aldus Cees Koedijker.
Jaap Van der Hiele van EHBZ ZuidWest wist te zeggen dat het inderdaad bekend is dat er een gewone zeehond zich vermaakt op het strand van Cadzand. Deze zeehond heeft in opvang gezeten bij Lenie ’t Hart te Pieterburen.  Het dier zou een rode tag in de achterflappen hebben. Er zijn mensen van de zeehondencrèche Lenie ’t Hart, de EHBZ-ters van Zeeuws Vlaanderen bij de zeehond geweest. Deze hebben e.e.a. teruggekoppeld naar de politie.  Zo op de foto lijkt de zeehond gezond. Het dier heeft geen ingevallen nek. Ziet er rond en met voldoende vet op lichaam gezond uit.  Heeft natte ogen is ook een kenmerk van  een gezonde zeehond.

Het is ook een houding dat ze ontspannen liggen. Het dier werd een laatste keer op 26 december gecheckt en bleek alert. Zodra er mensen in de buurt kwamen of het geluid hoorde van een auto dan dook hij of zij het water weer in. Dat ze een flipper gebruiken is gewoon luiheid.

De EHBZ-ters van Zeeuws-Vlaanderen zijn hiervan op de hoogte  en houden de zeehond geregeld in de gaten.