Medewerker Ecomare vindt levende bruinvis

Texel, 15 december 2011 – Onderweg om een dode bruinvis van het strand te halen, ziet Salko de Wolf een levende bruinvis in de branding op Texel.

Ga je op weg voor een dode bruinvis en kom je thuis met een levende! Dit overkwam dierverzorger Salko de Wolf van Ecomare vandaag. Hij ging met de auto bij Paal 9 het strand op, om verderop een dode bruinvis te halen. Onderweg zag hij een levende bruinvis in de branding rollen. De Wolf gooide zijn missie ter plekke om en tilde het kleine walvisje in de auto; het kadaver kon nog wel even wachten.

EHBB (Eerste Hulp bij Bruinvisstranding)
Levend gestrande bruinvissen en dolfijnen moeten zo snel mogelijk op transport naar SOS Dolfijn. Maar de boot van 13 uur kon net niet meer gehaald worden. Daarom ging De Wolf met de bruinvis eerst naar Ecomare. De bruinvis was helemaal gaaf. Het was een halfwas dier van ongeveer 1.30 meter lang. Alle dierverzorgers van Ecomare hebben afgelopen voorjaar een uitgebreide training in de omgang met bruinvissen gehad, dus Salko kon de eerste gezondheidscontroles zelf doen. Hij telde de keren dat het dier per vijf minuten ademhaalt. Die frequentie was iets lager dan normaal, maar niet alarmerend. Wel rook het dier onaangenaam uit zijn blaasgat, wat erop wijst dat hij niet gezond is.

Overdracht
Inmiddels was ook SOS-Dolfijn in Harderwijk ingeschakeld. SOS Dolfijn beschikt over alle expertise en faciliteiten voor een professionele verzorging van bruinvissen en dolfijnen, dus daar is het dier in goede handen. De bruinvis kon om 14.30 uur in Den Helder aan hen over worden gedragen. “Met bootje twee” zoals de Texelaars zeggen. Tot de overdracht in Den Helder werd de bruinvis continue door twee verzorgers begeleid. Dierverzorgster José Kemper kreeg de taak om achterin de auto naast de bruinvis te zitten en hem te koelen met natte lappen. Ondertussen hield zij ook de ademhaling van het dier in de gaten.

bron: Ecomare, Texel