Chirurg ontwerpt rugbandage voor griend met scoliose

Orlando, 15 november 2011 – Het is alle hens aan dek in Florida om een griend met ernstige scoliose, een zijdelingse verkromming van de rug, te redden. SeaWorld in Orlando heeft een rugbandage ontworpen voor ‘300’, de walvis die niet meer kan zwemmen.

300 was één van de grienden die in mei aanspoelden in Florida. Zij werd voor verzorging samen met nog één andere walvis naar het dierenpark SeaWorld gebracht. Maar nadat ze daar gered werd, ontwikkelde het bijna vijfhonderd kilo zware dier scoliose. Dat zorgt ervoor dat ze niet meer normaal kan zwemmen.

SeaWorld zat met de handen in het haar, en belde dokter Philip Meinhardt, een orthopedische rugchirurg (voor mensen). Hij ontwierp een grote rugbandage voor de walvis, aan de hand van luchtfoto’s van 300, haar maten en röntgenfoto’s. Maar de brace beschadigde het vel van dier en werd nog verschillende keren opnieuw aangepast. De bandage moet binnen twee à drie maand de ruggegraat opnieuw recht krijgen, waardoor ze haar staart opnieuw kan gebruiken.

“Het is een zeer leergierig dier”, vertelt Scott Gearhart, senior-dierenarts van SeaWorld. “Ze heeft een fantastische houding.” 300 krijgt ook drie keer per week kinesiterapie.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ajT7tJEWXN4]

>> Seaworld Orlando