Zeehond dood door vishaken

Vlieland, 11 november 2011 – EHBZ-vrijwilliger Willem vond gisteren op Vlieland deze ongelukkige zeehond, met een stuk vislijn met lood uit zijn bek. Met hulp van EHBZ-er Hessel van Terschelling werd het dier met spoed naar de vaste wal gebracht, waarna crèche-dierenarts Ana Rubio Garcia haar naar het MCL in Leeuwarden bracht.

Regelmatig krijgt de crèche hulp van specialisten uit mensen-ziekenhuizen. Zo ook ditmaal: maagdarmspecialist K. van der Linde paste endoscopie toe op de zeehond. Dat gebeurde in de zeehondenambulance op het parkeerterrein van het MCL, omdat begrijpelijkerwijze een ziek dier niet thuishoort in een mensenziekenhuis. Helaas was de uitslag negatief: de zeehond bleek niet meer te redden, omdat twee vishaken haar slokdarm hadden doorboord, en een derde de maagwand.

Een triest einde voor een zeehond, die dankzij de crèche een prachtige herkansing had gehad: in de zomer van 2008 werd ze opgevangen als huiler, en na een paar maanden verzorging weer vrijgelaten op Schiermonnikoog.

Een schrale troost voor de crèchemedewerkers is dat het dier – afgezien van het ingeslikte marteltuig – in perfecte conditie verkeerde. Eeuwig zonde…

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart