Potvis in problemen bij Stellendam

Stellendam, 3 november 2011 –  Een walvis is deze voormiddag rond 11u in de problemen geraakt ter hoogte van de Hinderplaten voor Stellendam.

>> verslag NOS Nieuws

Het dier zwom rondjes binnen de Hinderplaten omdat het de weg naar open zee niet vond. Nu ligt het uitgeputte dier voor de kust tegen een zandplaat aan en is er slecht aan toe.

Het gaat om een 12 tot 15 meter lange, sterk vermagerde potvis, aldus Albert Dijkstra van EHBZ ZuidWest en Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn die in de buurt zijn aan boord van de reddingsboot Antoinette van de KNRM. Waarschijnlijk is hij verzwakt door voedselgebrek.

Het is nu wachten op het hoogwater iets na  20u.

Met een grote rubberboot varen ze zachtjes tegen het dier aan om hem zo de goeie kant op te krijgen. Zo hebben ze de potvis al een kilometer verder richting zee gekregen, maar iedere keer zwemt de potvis steeds weer de verkeerde kant op. “Hij raakt waarschijnlijk in de war, want hij maakt rondjes en zwemt dan weer richting de kust”, zegt Rodenhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Rodenhuis wordt het moeilijker om het dier te redden als het donker wordt, zeker als het rond 20.00 uur hoogwater is. Als hij dan niet op open zee is, “zal hij waarschijnlijk wel overlijden”.

[mappress mapid=”516″]