Potvis Hinderplaten: ooggetuigenverslag

Middelburg en Stellendam, 3 november 2011 – Stichting SOS Dolfijn redt samen met KNRM en EHBZ -zuidwest van de Zeehondencreche Lenie ’t Hart een levend gestrande potvis. 

Medewerkers van Stichting SOS Dolfijn hebben vandaag in samenwerking met de KNRM en de EHBZ zuidwest van de zeehondencreche Lenie ’t Hart een levend gestrande potvis  gered.

Het reddingsteam heeft het dier van de zandplaat, waarop het dier zich had vast gezwommen, na ongeveer vijf uur weten te bevrijden.

Rond de klok van twaalf kwam de melding van de levend gestrande walvis binnen en zijn de drie partijen direct in actie gekomen. Met het schip van de KNRM-Stellendam is het reddingsteam naar de strandingsplek, de hinderplaat, in de buurt van Stellendam, gevaren. Bij aankomst is direct contact opgenomen met de dierenarts van Stichting SOS dolfijn om het reddingsplan vorm te geven.  Het bleek te gaan om een potvis van ruim 12 meter lang. Zulke grote dieren kunnen niet worden opgevangen dus werd besloten om af te wachten en te proberen om bij opkomend water het dier uit zijn benarde situatie te bevrijden. Hiertoe is er met jet-motoren met grote kracht water richting het dier gespoten met de bedoeling het dier van de zandbank af te krijgen. In eerste instantie bleef het dier zich hardnekkig richting het ondiepe keren, maar rond de klok van 17:00 uur is het dier losgekomen en met behulp van het KNRM-schip richting het diepe water begeleid.  Eenmaal op zee zwom het dier met grote snelheid weg en is het niet meer gezien. We hopen dat de potvis zijn weg richting de oceaan weer snel zal vinden.

Potvissen leven in diepe wateren en komen normaal gesproken niet voor in de Nederlandse Noordzee.

 

[mappress mapid=”518″]