Bescherming zeehonden in Koksijde is een lachertje

Koksijde, 24 oktober 2011 – Op het blog van Luc de Pompier, lazen we een artikel ingestuurd door een zekere Suzy B. over hoe mis het wel gaat met de bescherming van de zeehondenkolonie aan Ster der Zee in Koksijde aan de Belgische kust.

Naar goede gewoonte heb ik vandaag de bijgevoegde postings op je blog gelezen. In verband met het artikel “Zeehondenkolonie bij Ster der Zee weer uitgebreid” wil ik toch reageren. Daarin lees ik o.a. “Het gemeentebestuur is de zeehonden alvast genegen. Er is een zone afgebakend bij Ster de Zee…..”. Jawadde.

Een paar weken geleden gingen we nog eens tot daar. Het was al een tijdje geleden want tijdens de vakantiemaanden doen we dat liever niet. Niet alleen vanwege de drukte maar ook omdat we geen goesting hebben om telkens te moeten vaststellen hoeveel van die toeschouwers de gevraagde inachtnemingen aan hun botten lappen.

Nu, bij ons laatste bezoek, zijn we werkelijk geschrokken. Er waren voorbereidingen aan de gang voor die fameuze geplande strandverhogingen. Van het zogenaamde afgebakende gebied voor de zeehonden was nog weinig te merken. Hier en daar nog een stukje paal met een flard touw, that’s all (de oranje palen met witte touwen behoren aan de afbakening van de werf). Hoe de toestand er momenteel is weet ik dus niet en eigenlijk weet ik dat liever niet maar van de plannen van vorig jaar is dus bitter weinig in huis gekomen. En dan toch nog blijven toeteren dat het gemeentebestuur de zeehonden genegen is. Schaamte kennen ze daar blijkbaar niet.

Er was nog een tweede reden waardoor we schrokken. Zoals je op de foto’s kan zien liep er een groepje op de golfbreker : een zeeklas met twee begeleidsters en nog iemand die een gids bleek te zijn.
Een afgesloten stuk strand + duidelijke waarschuwingen en toch liepen ze met die kinderen in die gevarenzone !
Toen ze opnieuw op de dijk klauterden kon ik het niet laten aan een begeleidster te zeggen “een geluk voor jullie dat de politie niet passeerde” (kwestie van haar “braaf” op het verbod te wijzen) waarop ze me toevertrouwde “mevrouw, wij hadden ook onze twijfels maar de gids zei dat het geen kwaad kon”…….
Zo zie je maar. Eigenlijk hadden die begeleidsters hun verantwoordelijkheid moeten nemen en weigeren. Maar ja, de kinderen hoopten zeehondjes te zien hé. Wat eigenlijk ook geen excuus is.

Die gids zie je op de laatste foto. Ik vermoed dat het een lokale ingehuurde gids was. Wel, zo iemand zouden ze verdorie geen vergunning meer mogen geven. Haar gedrag is bovendien een slecht signaal ten opzichte van de kinderen. “Een waarschuwing of verbod? Pffff, voeten aan vegen!”

Wat de zeehondjes betreft, en voor zo ver die toestand daar zo aanhoudt, vrees ik dat die dieren daar weldra niet meer gaan opdagen. Hopelijk vinden ze dan veiliger oorden of volgen ze hun soortgenoten richting Nieuwpoort.

Beste groeten
Suzy

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Koksijde23Oktober2011″]