Bruinvissen Jelser en José terug naar zee

Harderwijk, 14 oktober 2011 – Stichting SOS Dolfijn heeft vrijdag 14 oktober 2011 bruinvissen Jelser en José terug gebracht naar zee. Jelser was in februari dit jaar gestrand op het drooggevallen wad bij Ameland en José strandde in juli in Katwijk aan Zee. Ze zijn in 2011 de vijfde en zesde bruinvis die na een herstelperiode in het opvangcentrum in Harderwijk weer uitgezet konden worden in zee.

Een paar kilometer ten noordwesten van Schiermonnikoog zijn beide bruinvissen om 13:45 uur teruggezet in de Noordzee. Tijdens het transport per dolfijnambulance vanuit Harderwijk lagen de mannetjes- en vrouwtjesbruinvis rustig in een hangmat. De afgelopen weken hebben zij hier langzaam aan kunnen wennen door middel van een transporttraining. Vanaf Lauwersoog is de reis voortgezet richting Noordzee. Het ministerie van EL&I heeft het schip ‘de Krukel’ beschikbaar gesteld om de dieren uit te zetten.

Tijdens het transport was naast medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn ook Niels van Elk als dierenarts van het Dolfinarium aanwezig om Jelser en José te begeleiden. SOS Dolfijn werkt op vele vlakken nauw samen met het Harderwijker zeezoogdierenpark.

Alhoewel bruinvis José aan alle criteria voldeed om succesvol terug te keren naar zee, kwam rond zes uur in de avond het bericht binnen bij Stichting SOS Dolfijn dat er een levende bruinvis aangespoeld was op Ameland. Al snel bleek het te gaan om bruinvis José.
Een team van het opvangcentrum is onderweg gegaan om de bruinvis op te halen.
Rond elf uur in de avond arriveerde José weer in het opvangcentrum van Stichting SOS Dolfijn te Harderwijk. Het is niet bekend waarom bruinvis José voor een tweede keer strandde. Op dit moment word zij weer verzorgd, zwemt ze goed zelfstandig en eet gretig haar vis op.

bron: SOS Dolfijn