Aanrijding met zeehond op Afsluitdijk

foto Kees Kooimans, EHBZ Noordwijk

Noordwijk, 6 oktober 2011 – Vanmorgen gebeurde op de Afsluitdijk een merkwaardig ongeluk. Een zeehond, die vanuit de Waddenzee over de dijk op weg was naar het IJsselmeer. werd op de snelweg aangereden door een vrachtwagen. Het dier was op slag dood. Een achteropkomende auto waarschuwde de politie.

Toevallig waren EHBZ-vrijwilligers uit Noordwijk, op weg naar de crèche. Net voor de Afsluitdijk kwam de politie hen tegen en vroeg om assistentie. Ze namen de dode zeehond mee. In de crèche zal sectie op het dier worden gedaan.

>> Fotoverslag EHBZ Noordwijk

Doodgereden zeehonden zijn een zeldzaamheid. Deze zeehond heeft ook wel een heel vreemde weg gekozen om in het IJsselmeer te komen.

De Zeehondencrèche krijgt regelmatig meldingen van zeehonden die in het IJsselmeer worden gespot. Vrijwel altijd betreft het dieren die via de sluizen in de Afsluitdijk naar binnen, of juist naar buiten gaan. De sluiswachters houden de schuttende zeehonden in de gaten en melden dat altijd aan de Zeehondencrèche.

Zeehonden kunnen zich in het IJsselmeer prima handhaven: ze vinden er voedsel genoeg. Het grootste gevaar vormen de fuiken: in de Waddenzee is een voorzetnet verplicht, zodat zeehonden er niet in kunnen zwemmen. Maar in het IJsselmeer ontbreken die voorzetnetten, zodat zeehonden daar in fuiken kunnen verdrinken.

In het AD staat eveneens een artikel hierover;  lees verder

 

[mappress mapid=”496″]