Nieuwe dolfijnsoort ontdekt in Australië

foto: Monash university, Australië

Monash university, 15 september 2011 – De dolfijnen in Port Phillip Bay en de Gippsland Lakes vlakbij Melbourne in Australië, die jaarlijks duizenden toeristen trekken, zijn erkend als een nieuwe dolfijnsoort. De Tursiops Australis – de wetenschappelijke naam van de dolfijn – is in totaal met ongeveer 150 soortgenoten.

Onderzoekers ontdekten dat het om een unieke soort ging toen ze schedels, DNA en andere fysieke kenmerken vergeleken met exemplaren uit 1900. Uit de resultaten blijkt dat de dolfijnen van de Zuid-Australische kust veel verschillen van andere dolfijnsoorten.

‘Het is een fascinerende ontdekking’, zegt een van de onderzoekers, ‘aangezien er sinds het einde van de 19de eeuw slechts drie nieuwe dolfijnsoorten zijn ontdekt en erkend.’

De nieuwe soort zal de meer toegankelijke naam ‘Burrunandolfijn‘ krijgen. Burrunan betekent grote zeevis. ‘Wat het nog meer leuker maakt, is dat de nieuwe soort al die tijd gewoon onder onze neus rondzwom in de buurt van Melbourne’, aldus de onderzoeker.

bron: Monash university