Meer zeehonden in Waddenzee, maar niet gezond

Pieterburen, 5 september 2011 – De zeehondenpopulatie in de Waddenzee groeit. De Zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen telde in augustus ruim 6900 dieren, waarvan 5400 gewone zeehonden en 1500 grijze zeehonden.

Vorig jaar telde men rond deze tijd in totaal 5600 zeehonden geteld, waarvan het grootste deel gewone zeehonden zijn en een klein deel grijze zeehonden – zie melding.

De zeehond in de Waddenzee doet het qua aantal dus goed, aldus de crèche maandag, maar de conditie van de dieren baart wel zorgen. Wetenschappers van ‘Pieterburen’ vinden steeds vaker longwormen in zieke zeehonden. “Afgelopen winter was bij gestrande dieren de diagnose longworm al ongewoon hoog. Deze zomer werd de parasiet opnieuw vaak aangetroffen in de longen van de nieuwe zeehondengeneratie.”

“We moeten niet te vroeg juichen over de groei van de populatie”, zegt Lenie ’t Hart van de Zeehondencrèche, “Ik kijk naar de conditie van de dieren en die is zorgelijk.”

Het water van de grote Europese rivieren door is allerlei milieumaatregelen beter dan voorheen, maar het waddenslik heeft nog tientallen jaren nodig om zich te herstellen.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart