Familie verdwaalde orka Morgan gelokaliseerd dankzij dialect

Harderwijk, 4 oktober 201 1– Orka Morgan, die eind juni voor de kust van Nederland verdwaald raakte, kan binnenkort herenigd worden met haar familie. Onderzoekers wisten aan de hand van haar roepgeluiden uit te vissen dat zij het ‘orkadialect’ spreekt dat gangbaar is in Noorse wateren en meer bepaald in de buurt van de Lofoten, een Noorse eilandengroep.

Morgan wordt al enkele maanden verzorgd in het dolfinarium van het Nederlandse Harderwijk. De groep ‘Orca Coalition’ wist voor de rechtbank in Amsterdam te verhinderen dat het dier naar een dierentuin op Tenerife zou verhuizen en stelde samen met een team van experts een plan voor om Morgan terug bij zijn familie te brengen.

Nu blijkt dat negen roeptypes die Morgan hanteert gelinkt werden aan groepen orka’s die voor de kust van Noorwegen leven. Dat betekent dat nu op zijn minst ongeveer bekend is waar haar familie zich ophoudt. Betere geluidsopnamen van Morgan moeten op korte termijn duidelijk maken of het gaat om haar directe familie of verre ‘neven en nichten’. Hoe directer de familie is, hoe groter de kans op een succesvolle terugzetting in de zee.

Het is nog niet geweten wanneer Morgan naar haar familie zal teruggebracht worden. Maar het is van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Meer info over orka Morgan vind je op www.orkamorgan.nl/