Zeehondencrèche waarschuwde steeds voor ondeugdelijk zeehondenonderzoek

Pieterburen, 26 augustus 2011 – Steeds opnieuw hebben wetenschappers van de Zeehondencrèche het uitgevoerde onderzoek naar de invloed van de kolencentrale op zeehonden “onzinnig en ondeugdelijk” genoemd. Dit onderzoek is uitgevoerd met behulp van zeehonden die voorzien werden van kostbare zenders. Het is echter allang bewezen dat het gedrag van zeehonden met een zender niet normaal is. Alle zenderdieren vertonen afwijkend gedrag. Hierover hebben de wetenschappers van de Zeehondencrèche al diverse artikelen gepubliceerd, maar de overheid en de industrie hebben daar niet naar geluisterd.

Nu is door de Raad van State bevestigd dat het onderzoek naar effecten van de kolencentrale “niet voldoende” was en dat er dus minstens een miljoen verspild is.

De Zeehondencrèche maakt zich grote zorgen dat opnieuw de zeehonden de dupe zullen zijn, omdat de onderzoekers die via de overheid de opdracht hebben gekregen, ongetwijfeld opnieuw zeehonden gaan vangen en van een zender voorzien. Opnieuw zal deze dierenmishandeling veel verstoring, angst, stress en pijn voor zeehonden veroorzaken en opnieuw zullen er grote sommen geld verspild worden.

Wetenschappers van de Zeehondencrèche hebben jarenlang onderzoek gedaan naar het gedrag van zeehonden in het Eems-Dollard gebied, door de groepen op de zandbanken te observeren, oorzaken van verstoring in kaart te brengen en het moeder-pup gedrag vast te leggen. Deze informatie bewijst dat er ook zonder dierenmishandeling goed onderzoek kan worden uitgevoerd.