Ringelrob Sara gaat woensdag op weg naar huis

Pieterburen, 17 augustus 2011 – De verdwaalde ringelrob Sara, die op 31 juli van dit jaar werd gevonden aan de wadkant van Vlieland – zie melding –  en in Zeehondencrèche Lenie ’t Hart werd opgevangen, gaat woensdag 17 augustus weer op weg naar huis. Met een helikopter van CHC-Helicopters wordt de inmiddels weer helemaal opgeknapte zeehond van Den Helder naar het (meest noordelijke) produktieplatform F3-b van GDF Suez gevlogen.

Vanaf het platform zal men de reiskist met de zeehond tot op het waterniveau laten zakken en dan – op afstand – openen, zodat Sara aan haar verdere terugreis naar de Noordelijke IJszee kan beginnen.
Uit eerdere acties is gebleken dat ringelrobben vanaf dit punt wel degelijk hun weg terug kunnen vinden. Een paar jaar geleden werd een andere door ons vrijgelaten arctische dwaalgast (een klapmuts) gemeld door een bioloog op Groenland. Daar was het dier na enkele weken gearriveerd.
Ringelrobben leven, eten en slapen in het water en komen zelden aan land. Alleen om een jong te baren en te zogen maken de moeders een ijshutje op de rand van het poolijs. Maar door de klimaatverandering smelt het poolijs eerder dan normaal, zodat jonge dieren vaak te vroeg, zonder voldoende conditie, te water raken. Mogelijk is Sara daar ook het slachtoffer van geweest.
Dankzij de medewerking van GDF Suez kunnen we haar in ieder geval deze herkansing geven.