Zeldzame ringelrob gestrand aan de wadkant van Vlieland

Vlieland, 31 juli 2011 – EHBZ-vrijwilliger en zeehondenredder Willem van de zeehondencreche Lenie ’t Hart in Pieterburen, moest het slik in om de kleine ringelrob te redden.

 Zij weegt 15 kg en is waarschijnlijk in maart geboren in noordelijke streken: rond Groenland of IJsland. Het jong van een ringelrob wordt in een sneeuwhutje op het ijs geboren en heeft de eerste weken een witte vacht. Deze jonge ringelrob (omstreeks 5 maanden oud) is een pygmeevorm. Die hebben we vaker in de crèche gehad: de laatste keer was in januari 2009. Waarschijnlijk is klimaatverandering de grootste bedreiging voor ringelrobben: door het smeltende pakijs raken zeehondenpups dikwijls al te water voordat de zoogperiode is afgelopen, zodat de jonge dieren al zwak aan hun zelfstandige leven beginnen.

In Pieterburen ligt de zeehond in quarantaine en komt niet in contact met onze waddenzeehonden. Via een webcam is het dier te volgen. Klik hier om de ringelrob te zien. We hopen haar over een maand weer een eind op weg naar het noorden te brengen. In zulke gevallen worden we vaak geholpen door een helikopter van een Frans productieplatform in de Noordzee, vanwaar ze kan worden vrijgelaten. Ook hebben we dwaalgasten vrijgelaten met de SAR helikopter van de luchtmacht.
We weten dat de zeehonden na hun vrijlating terugzwemmen tot in Groenland.