Internationale Walvisvaartcommissie ruziet over regels tegen omkoping

Jersey, 11 juni 2011 – Het moet niet langer mogelijk zijn om stemmen te kopen voor de internationale onderhandelingen over de walvisvaart. Dat staat in een Brits voorstel waar deze week op de walvistop van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) op het eiland Jersey over gestemd zal worden.

Vorig jaar werd Japan ervan beschuldigd stemmen te hebben gekocht van kleine staatjes, die veelal niets te maken hebben met walvisvaart maar op de vergadering wel hun zegje mogen doen. Ook zou met ontwikkelingshulp worden geprobeerd armlastige Afrikaanse en Caribische landen aan Japanse zijde te krijgen. Tokio heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Volgens het Britse voorstel moeten alle betalingen voortaan via de bank gebeuren, zodat transparant wordt welke partijen geld betalen of ontvangen. Het gaat vermoedelijk om bedragen tot wel honderdduizend euro.

Muurvaste onderhandelingen
De onderhandelingen tussen voor- en tegenstanders van de walvisvaart zitten al jaren muurvast. De poging om de kloof tussen de partijen vorig jaar in de Marokkaanse stad Agadir te dichten, mislukte. Ook dit keer lijkt het erop dat er geen beweging komt in de standpunten van de drie nog jagende landen; Noorwegen, IJsland en Japan.

De agenda van Tokio is dit jaar voorafgaand aan de top onduidelijk. Het land, en de walvisvaarders, zijn de schok van de verwoestende aardbeving en tsunami van eerder dit jaar nog niet te boven. Waarnemers stellen dat het onwaarschijnlijk is dat Japan wederom zal vragen om officiële toestemming voor de jacht.

Onder mom van wetenschap
Sinds 1986 geldt een verbod op de walvisvangst. IJsland en Noorwegen houden zich hier niet aan. Japan jaagt onder het mom van de wetenschap, een mogelijkheid die het IWC biedt maar waar Tokio volgens critici misbruik van maakt. De drie landen zijn samen jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van meer dan duizend walvissen.

Op de walvistop zal verder worden gesproken over een voorstel om het zuiden van de Atlantische Oceaan te benoemen tot walvisreservaat, regels omtrent het walvistoerisme en de jacht op walvissen door inheemse volken, zoals eskimo’s. De jaarlijkse vergadering van het IWC duurt van vandaag tot en met vrijdag.