Nieuwe zeehondenplaat in Rotterdamse haven

Rotterdam, 4 juli 2011 – Enige weken geleden is in de Rotterdamse haven een nieuw onbewoond eiland ontstaan; het Kleine Beereiland.  Het eilandje dat in de monding van de Nieuwe Waterweg ligt, is direct in gebruik genomen door een aantal zeehonden. Vorige week werden er al drie rustend op het strandje waargenomen.

Het eiland is het laatste puntje van de oude Maasvlakte,  de punt van de voormalige ‘Papagaaienbek’. Door de aanleg van een nieuwe aanlegsteiger voor de LNG-terminal, is dit stukje los komen te liggen van de rest van de Maasvlakte.  Het doel van het eiland is om de golven te breken voor de grote tankers die bij de LNG-terminal komen te liggen. Maar nu het er toch ligt heeft het Havenbedrijf het ingericht als natuureilandje. Het moet gaan dienen als ‘stepstone’ voor de natuur in de haven. De zeehonden lijken zich alvast thuis te voelen op het nieuwe eilandje.

Marko Oudenaarden

 

[mappress mapid=”415″]