Huiler bij Dow Terneuzen gered

Terneuzen, 25 juni 2011 – De huiler (de eerste van het nieuwe seizoen) die sinds gisteren vast zat in een koelwaterinlaat bij Dow in Terneuzen, kon vannacht uit zijn benarde positie bevrijd worden.

Volg Jerommeke via de webcam in de zeehondencreche; hij is de kleinste van de drie op de webcam.

De zeehondenpup (huiler) die vrijdagnamiddag in de  zeewaterinlaat van Dow Terneuzen belandde, is  zaterdagmorgen vroeg gered. De tussen de acht en tien dagen oude zeehondenpup is door het Zeeuwse Rope-rescueteam “Jerommeke” gedoopt en is overgedragen aan de Zeeuwse vrijwilligers van de zeehondencrèche Lenie ’t Hart  die de eerste zorg gaven Deze vrijwlligers hebben de zeehondenpup op transport gezet richting Pieterburen. Als “Jerommeke” is aangesterkt, wordt hij terug in de Zeeuwse wateren vrijgelaten.

De zeehondenpup werd vrijdag omstreeks kwart voor vijf waargenomen in de betonnen bak van het koelwatersysteem van de krakers van Dow. Het speciale Zeeuwse reddingsteam (‘Rope-rescueteam’) van brandweerlieden en politiemensen aangevuld met Dow-personeel en Zeeuwse medewerkers van zeehondencrèche Lenie ’t Hart te Pieterburen probeerde het beestje te pakken te  krijgen.  Door het snel opkomende tij lukte dat in eerste instantie niet. Ondanks de vervaardiging van een ‘eilandje’ van styrofoam (piepschuim), wilde de zeehondenpup daar niet op gaan liggen. Nadat het laag water werd, lukte het zaterdag, 25 juni 2011  om kwart over vier wel de zeehondenpup te vangen.

Hoewel “Jerommeke”  behoorlijk uitgeput was, zal naar alle waarschijnlijkheid de zeehondenpup het wel halen. Vanuit Pieterburen werd gemeld dat het goed gaat met “Jerommeke.”  Twee prematuren zeehonden die eerder deze maand in  de Westerschelde werden geboren brachten het er niet levend vanaf. Een van deze prematuren werd kort na de vroeggeboorte gespot op de plaat van de  Zimmermangeul om een dag later te worden gevonden nabij de windmolens van de Griete.

Indien mogelijk zal “Jerommeke” tijdens zijn verblijf in de quarantaine kunnen worden gevolgd via een van de webcams van zeehondencrèche Lenie ‘t Hart.

[mappress mapid=”407″]