Zeehond Tomke zet Leidschendam in rep en roer.

Leidschendam, 15 mei 2011 – Zaterdagmorgen werd een jonge zeehond gezien door een visserman in de buurt van Katwijk. Vanmorgen rond 11u26 kwam er een melding uit Leidschendam waar een zeehond bij de molen in het centrum zwom. Direct kwamen de EHBZ teams van Katwijk en den Haag in actie.

>> Fotoverslag EHBZ Noordwijk

EHBZ Noordwijk bedankt alle hulpdiensten waaronder; politie, dierenambulance, brandweer en de duikteams voor hun 100% inzet en hulp.

De sluiswachters van de sluis in Leidschendam hadden de tegenwoordigheid van geest om de sluis dicht te doen, toen de zeehond daar op onderzoek ging. Maar daarmee was de kous nog niet af…
Dankzij de actie van de sluisdwachters zwom de zeehond wel in de sluis, maar om een zeehond in het water te vangen is niet eenvoudig. Er werd een groot net afgezonken in de sluis, en met hulp van de brandweer, duikers, ons EHBZ- vrijwilligersteam en veel assistentie vanaf de kant hebben ze hem gevangen.
En dat is heel gelukkig, want in de binnenwateren is het grootste gevaar voor zeehonden de overal aanwezige fuiken. Verder kunnen ze prima overleven in zoet water; er is vis genoeg. Maar in de fuiken kunnen ze verdrinken.
Toen de zeehond gevangen was, bleek dat hij een merkje in zijn achtervinpoot had. Het ging om de zeehond Tomke, die als huiler was gevonden bij Nieuw Statenzijl in het oostelijk deel van de Dollard. Hij was op 11 november 2010 vrijgelaten in de Dollard, als een dikke zeehond van ruim 42 kilo – op de foto is Tomke de 2e van rechts.
Tomke gaat nu even voor onderzoek naar de Zeehondencrèche, maar kan dan direct weer vrij gelaten worden in de Waddenzee.
Hij krijgt dan wel de boodschap mee om in Groningen te blijven.
[mappress mapid=”375″]