Bruinvis Anne succesvol terug naar zee

HARDERWIJK 19 april 2011 – Stichting SOS Dolfijn heeft vrijdag de eerste bruinvis van dit jaar teruggebracht naar de Noordzee. Bruinvis Anne is vrijdagochtend vroeg met een speciale dolfijnen ambulance naar de haven van Lauwersoog vervoerd en uiteindelijk met een boot even ten noorden van de eilanden Ameland en Schiermonnikoog teruggezet in zee.

Anne heeft zich tijdens het transport heel goed gedragen. Ze heeft rustig in haar transport hangmat gewacht op haar grote moment. Met de dolfijnen-ambulance is Team SOS Dolfijn vanuit Harderwijk naar de haven van Lauwersoog gereden waarna Anne is overgebracht op het schip de Krukel. Dit is een schip van het ministerie van EL&I.

De exacte uitzetplek lag een paar mijl ten noorden van het Noordzeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Eenmaal op de uitzetplek aangekomen, is het schip stilgelegd waarna Anne is overgebracht naar de kleine rubberboot. Vanuit deze boot is Anne vrijgelaten. Ze zwom rustig uit de armen van haar verzorgers weg en maakte nog een klein rondje voor de boot langs voordat ze de diepte indook! Haar verzorgers hebben haar nog een paar keer boven zien komen en daarna was ze vertrokken.

Bruinvis Anne is op 18 december 2010 gestrand op de Franse kust in Calais. De Fransen hebben haar richting België gebracht en daar is zij overgedragen aan de Belgische strandingscoördinator dhr. J. Haealters. Hij heeft het dier vervolgens weer overgedragen aan team SOS Dolfijn.
Na een reis van ongeveer 6 uur kwam het dier in vrij goede staat in het opvang centrum aan. Anne is snel hersteld en heeft laten zien weer een geheel gezond en actief dier te zijn en klaar te zijn voor haar terugkeer naar zee.