Bruinvis Anne wordt teruggezet

bruinvis Anne op 18 dec 2010 in Calais met Annemarie Van den Berg van SOS Dolfijn

Harderwijk, 15 april 2011 – Alle voorbereidingen zijn voltooid en bruinvis Anne is er klaar voor! Vrijdag 15 april vertrekt een team van Stichting SOS Dolfijn richting zee om bruinvis Anne weer naar zee te brengen.

Deze jonge bruinvisdame strandde op 18 december 2010 in Frankrijk, nabij Calais. Een gestrande bruinvis in het buitenland vergt altijd wat extra organisatie maar deze dag werd de redding van deze bruinvis ook nog eens bemoeilijkt door een dik pak sneeuw en ijs op de snelwegen in Nederland en België. Gelukkig werd ook hier een oplossing voor gevonden en later die dag kwam de bruinvis, die Anne genoemd werd, aan in het opvangcentrum te Harderwijk.

Een Franse patiënt met longwormen. De medicatie deed haar werk en het genezingsproces van Anne vorderde.

Bij binnenkomst woog Anne 31,8 kilogram en was zij 121,5 cm lang. Inmiddels is Anne 127 cm lang en weegt ze ruim 36 kilogram! Een prachtige, gezonde bruinvis is zij inmiddels die in de afgelopen maanden de harten van de vrijwilligers en verzorgers heeft veroverd.

Op de terugkeer naar zee is Anne de afgelopen weken goed voorbereid. Ze gaat eerst in de dolfijnambulance en daarna per boot. De verwachting is dat zij uitgezet gaat worden in het Noordzeegat tussen de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. Gedurende de hele reis ligt Anne in een speciale transportkist. Hier hebben we Anne de afgelopen weken langzaam aan laten wennen. Anne ligt nu rustig in deze transportkist en vindt het niet spannend meer.

Het team van stichting SOS Dolfijn is vooral de vrijwilligers en donateurs erg dankbaar want mede dankzij hun hulp is de opvang van bruinvissen mogelijk.

bron: zeezoogdierendatabank BMM en SOS Dolfijn