Duizenden bruinvissen in Belgische Noordzee

Oostende, 22 maart 2011 – Er zijn sinds het voorjaar van 2006 nog nooit zoveel bruinvissen waargenomen in het Belgische deel van de Noordzee. Dat zeggen wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) op basis van luchtwaarnemingen en meldingen.

Wie bruinvissen in de Noordzee wil zien moet nu naar de kust. “Er zitten elk voorjaar grote aantallen bruinvissen in de Belgische Noordzee, maar sinds het voorjaar van 2006 zijn er nog nooit zoveel geweest als nu”, zegt Jan Haelters van het KBIN. “Precieze aantallen zijn er nog niet, maar het zijn er vele duizenden.”

Minder wind
De dolfijnachtigen zijn regelmatig zichtbaar van op het strand omdat de golfslag beperkt is doordat er de voorbije dagen minder wind was. Er kwamen meldingen binnen vanuit de haven van Oostende, maar ook van op het strand in Koksijde, De Haan en Wenduine. “De meeste kans om een bruinvis te zien is misschien wel nog van op het staketsel in Nieuwpoort”, klinkt het. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat bruinvissen in het voorjaar in de Belgische Noordzee aanwezig zijn, waarschijnlijk heeft dat te maken met de beschikbaarheid van voedsel.

Geen exacte cijfers
Naast meldingen van waarnemers stelde het KBIN maandag vanuit een observatievlucht voor pollutiecontrole de grote aantallen bruinvissen in de Belgische Noordzee vast. Er worden ook een aantal passieve akoestische methoden gebruikt om de aanwezigheid en migraties van de zeezoogdieren te onderzoeken. Exacte cijfers en vergelijkingsmateriaal is er nog niet. Sinds 2008 worden geregeld schattingen gemaakt van dieren in onze wateren in het kader van de offshore windpark monitoring.