Bruinvis in Bornem overleden na botsing met boot

Oostende, 11 maart 2011 – De bruinvis die aan de Scheldebrug in Bornem dood uit het water gehaald werd, is overleden door een aanvaring met een boot. Dat zegt Jan Haelters van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN/BMM). Het was een van de grootste dieren die er zijn onderzocht en het vrouwtje zoogde nog een jong.

Eind februari en begin maart werden minstens vier bruinvissen gesignaleerd in de Schelde. Ze werden waargenomen tot Rupelmonde, Temse en zelfs Moerzeke. “Terwijl gewone zeehonden geregeld in de Schelde worden waargenomen, is het hoogst uitzonderlijk dat bruinvissen zo ver stroomopwaarts gezien worden”, aldus Haelters nog.

Op 6 maart werd een dode bruinvis, waarschijnlijk een van de waargenomen dieren, dood aangetroffen in Bornem. Het dier werd door de lokale brandweer aan land gehaald en onderzocht door het KBIN. “Het betrof een volwassen vrouwtje van 1,62 meter lang en 69 kilo zwaar, een van de zwaarste dieren ooit door ons behandeld.”

Verwonding op rugzijde
Een autopsie, uitgevoerd aan de Universiteit van Luik, bevestigde dat het dier net voor de dood verwond werd. ‘Het kadaver vertoonde een belangrijke verwonding op de rugzijde, mogelijk veroorzaakt door een aanvaring met een vaartuig. De autopsie bevestigde dat de verwonding beschouwd dient te worden als de doodsoorzaak.’

Bovendien kwam aan het licht dat het vrouwtje nog een jong zoogde en dat het jong dus in de buurt was op het moment van de aanvaring.

bron: Jan Haelters, zeezoogdierendatabank BMM