Bruinvis slachtoffer van bijvangst te Koksijde

Koksijde, 9 maart 2011 – Vandaag werd op het strand van Koksijde een zeer verse, dode bruinvis met zeer duidelijke sporen van bijvangst, aangetroffen.

Het betrof een mannetje van 1m13 lengte; dik dier, zonder verwondingen, buiten deze veroorzaakt tijdens de bijvangst.

Gezien de locatie op het strand, gezien de versheid van het kadaver en gezien het dier naar vis ruikt, kunnen we enkel concluderen dat het dier verdronken is in visnetten op het strand, in ongekend vistuig (dicht bij het strand, in zee, bevinden zich geen professionele visnetten).

Jaarlijks sterven aan de Belgische kust tot vijftien bruinvissen door het gebruik van kieuw- en warrelnetten door recreatieve strandvissers. ‘Dat aantal varieert afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel, maar hoe dichter bij het strand het voedsel beschikbaar is, hoe meer kans bruinvissen hebben om in de netten te verdrinken. Die dieren gaan er overigens een gruwelijke verdrinkingsdood tegemoet die minuten kan duren. We kaarten het probleem al meer dan tien jaar aan.’

Nochtans zijn er alternatieven beschikbaar, maar die leiden tot minder visopbrengst voor de recreant. ‘Fuiken en platte netten voor recreatieve strandvisserij kunnen het probleem verhelpen, maar daarvoor is een politieke beslissing nodig’, zegt Haelters.

Strandvisserij tot de laagwaterlijn is een Vlaamse bevoegdheid (landbouw). Het gebruik van kieuw- en warrelnetten op zee is al sinds 2001 verboden door de federale overheid.

bron en foto’s: Jan Haelters, zeezoogdierendatabank BMM

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_Koksijde9Maart2011″]