Bruinvis aangespoeld te Bornem

Bornem, 6 maart 2011 – Aan de Scheldebrug in Temse is vanmiddag een dode bruinvis aangetroffen. Het was de brandweer van Bornem die het dier op het droge hees.

bron: zeezoogdierendatabank BMM

Waarschijnlijk gaat hem om één van de dieren uit de groep waarvan sinds 22 februari al verschillende meldingen geweest van maximaal vier bruinvissen op de Schelde. Dat is vrij uitzonderlijk. De laatste melding dateert van 4 maart.

Mogelijk vinden de bruinvissen te weinig voedsel in de Schelde. “Het zijn warmbloedige dieren die drie tot vier kilo vis per dag eten. Als die enkele dagen onvoldoende eten, dan komen ze zwaar in de problemen. Zeker met de koude temperaturen van het water hebben ze tamelijk wat vis nodig”, klinkt het.

De bruinvis die gisteren aangetroffen werd te Temse betreft een volwassen vrouwtje van 1.64m. Het dier had een belangrijke verwonding op de rugzijde, die mogelijk gerelateerd is aan de doodsoorzaak. Een uitgebreide autopsie later deze week kan dit bevestigen.

We danken alvast de brandweer van Bornem voor hun tussenkomst.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_Temse6Maart2011″]

[mappress mapid=”334″]