EHBZ, KNMR Katwijk en SOS Dolfijn in actie voor bruinvis

Harderwijk 23 februari 2011 – EHBZ Noordwijk, KNRM Katwijk en Stichting SOS Dolfijn zijn vandaag samen in actie gekomen om een bruinvis te redden. Het dier was bij Katwijk vast komen te zitten in een staand-want visnet en heeft 1 – 2 uur geprobeerd zich daaruit los te worstelen. Dat is niet gelukt. Medewerkers van de KNRM en EHBZ Noordwijk hebben het dier uit het net gered.

>> Fotoverslag EHBZ Noordwijk

De KNRM heeft het staand-want net uit het water gehaald. De bruinvis had wat verwondingen aan de staart en is in eerste instantie overgebracht naar het materiaalgebouw van de KNRM. Ondertussen was SOS dolfijn op weg gegaan naar Katwijk. In het materiaalgebouw heeft men de bruinvis in een speciale dolfijnentransportkist gelegd, de ademhalingen van de bruinvis in de gaten gehouden en de komst van SOS dolfijn afgewacht voor verdere verzorging en voor vervoer naar Harderwijk.

Vlak na het middaguur was SOS Dolfijn ter plaatse om het dier in de dolfijnambulance naar Harderwijk te brengen. Het bleek om een vrouwtjesbruinvis te gaan. Ze heeft de naam Keesje gekregen. Keesje is 1.09m lang en weegt 23,2kg. Het is de vierde keer in vijf dagen dat SOS Dolfijn uitrukt voor een bruinvis in nood. Met zo veel dieren in het opvangcentrum is de werkdruk voor de medewerkers en vrijwilligers groot. Het gebeurde voor het laatst in 2006 dat er in februari zoveel meldingen kwamen. In het opvangcentrum zijn nu zes bruinvissen: Anne, Sienke, Jelser, Veroniek, Max en Keesje.

Van Keesje wordt op dit moment de gezondheid onderzocht. “We controleren bij binnenkomst altijd direct het bloed,” aldus Jolanda Meerbeek, hoofd van het opvangcentrum van SOS Dolfijn. “Dit diertje heeft geluk gehad dat mensen het op tijd uit het net konden halen. We weten dat het ook anders had kunnen aflopen. Wanneer een bruinvis in een net verstrikt raakt is de kans op verdrinking erg groot. Een bruinvis moet namelijk aan de oppervlakte komen om adem te halen via zijn blaasgat.”

____________________

Bruinvis op het nippertje van verdrinkingsdood gered
Oplettende strandwandelaar slaat alarm

Door Arie van Dijk

Op woensdag 23 februari, omstreeks 10.45uur, ontdekte Katwijker Kees Kuijt tijdens een strandwandeling met zijn hond, dat er een bruinvis vast zat in een staand-want visnet. Dit net is afkomstig van een lokale visser. De bruinvis vocht zichtbaar voor haar leven en dreigde te verdrinken. Direct werd Leen van Duijn van de Katwijkse EHBZ gewaarschuwd. Enkele minuten later was van Duijn ter plaatse. Hij besloot om de KNRM te laten alarmeren om het in nood zijnde dier door KNRM’ers in overlevingspakken te benaderen en te bevrijden.

Van Duijn: “Net voorbij de 1e zandbank, ter hoogte van strandpaviljoen Het Wantveld, zat de bruinvis verstrikt in een staand-want visnet. De bruinvis had zich helemaal in het net gedraaid en kwam al kantelend boven om lucht te happen. Net voordat de KNRM ter plaatse kwam, besloot ik om gekleed in een waadpak de bruinvis te benaderen. Na enig geworstel slaagde ik erin de bruinvis te bevrijden. Vermoedelijk heeft de jonge bruinvis al uren lang  happend naar lucht vast gezeten in het net, alvorens Kuijt de dolfijn opmerkte. Als Kuijt niet gebeld had, dan had deze bruinvis het naar alle waarschijnlijkheid niet overleefd.”

Collega EHBZ’ers uit Noordwijk kwamen ook ter plaatse om de nodige assistentie te verlenen. De bruinvis werd vervolgens overgebracht naar het boothuis van de KNRM en voortdurend nat gehouden. Korte tijd later arriveerde het reeds gealarmeerde Stichting SOS Dolfijn uit Harderwijk. Medewerkers gaven injecties om de bruinvis op te peppen. Vervolgens werd de bruinvis in de dolfijnambulance naar Harderwijk gebracht. De bruinvis wordt momenteel in een waterbassin begeleidt, zodat ze niet verdrinkt. Deze begeleiding kan enkele uren, maar ook dagen aanhouden.

Volgens SOS Dolfijn, bleek het om een vrouwtjesbruinvis te gaan. Ze heeft de naam Keesje gekregen, is 1.09m lang en weegt 23,2 Kg. Het is de vierde keer in vijf dagen dat SOS Dolfijn uitrukt voor een bruinvis in nood. Met zo veel dieren in het opvangcentrum is de werkdruk voor de medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn groot. Het gebeurde voor het laatst in 2006 dat er in februari zoveel meldingen kwamen.

Van Keesje wordt op dit moment de gezondheid onderzocht. “We controleren bij binnenkomst altijd direct het bloed,” aldus Jolanda Meerbeek, hoofd van het opvangcentrum van SOS Dolfijn. “Dit diertje heeft geluk gehad dat mensen het op tijd uit het net konden halen. We weten ook dat hetanders had kunnen aflopen. Wanneer een bruinvis in een net verstrikt raakt is de kans op verdrinking erg groot. Een bruinvis moet namelijk aan de oppervlakte komen om adem te halen via zijn blaasgat.”

Fotoverslag Arie van Dijk

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_Katwijk23Februari2011″]