Zeehonden aan de Brouwersdam

Brouwersdam, 17 februari 2011 – Koos Dansen uit Arnhem was op 17 februari naar de Brouwersdam gereden om vogels te kijken en te fotograferen. Daar kwam hij onverwacht de spectaculaire zeehonden tegen bij de spui van Grevelingenwater in de het zuidelijk deel van de dam. En daar gebeurde iets intrigerends.

Er zaten 4 zeehonden, die lang onderdoken en van tijd tot tijd even kwamen ademhalen en soms wat met elkaar spelen of anderszins contact maken.

Op een zeker moment, toen de zeehonden onder water waren, kwamen een man en een vrouw van een jaar of 60 aanfietsen. Ze stopten, begonnen te bellen met de fietsbel en namen te roepen, kennelijk naar de zeehonden. Toen die opdoken reageerden ze duidelijk op de man en vrouw: er dichter naar toe zwemmen, oogcontact. De man en vrouw zwaaiden naar de zeehonden en praatten tegen ze. Ik verwachtte eerlijk gezegd dat er nog verse vis uit de fietstas zou komen, want hoe word je anders vriendjes met zeehonden!? Maar dat gebeurde niet. Desondanks was er blijkbaar iets van wederzijdse herkenning en een band.

Weet u hier mee over?

antwoord van de redactie

Zeehonden zijn intelligente dieren. Maar het zijn ook nieuwsgierige dieren. Het is geweten dat zij afkomen op heldere geluiden zoals kinderstemmen en blijkbaar dus ook fietsbellen. Het reageren op hun naam of een wederzijdse band, is in dit geval slechts een mensenillusie.

Bij zeehonden in gevangenschap kunnen zij een duidelijk verband leggen tussen een mens en voedsel of een bepaald geluid en voedsel, maar in het wild gebeurt dit zeker en vast niet. De zeehonden een visje toesmijten haalt niet veel uit want instinctmatig laten zij dode vissen links liggen.

mvg,

Frank Wagemans, webmaster