Heisa om orka Morgan

Harderwijk, 12 februari 2011 – Morgan, de orka die in juni zwaar verzwakt uit de Nederlandse Waddenzee werd gevist en er dankzij de zeer intensieve zorgen van het Dolfinarium in Harderwijk, er terug bovenop kwam, krijgt rechtsbijstand. Volgens verschillende actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie heeft het zoogdier het recht om zijn vrijheid terug te krijgen. De coalitie heeft een advocaat in de arm genomen om dit doel te bereiken.

Het Dolfinarium in Harderwijk gaf in december nog een negatief advies over de vrijlating van de orka. Volgens het dolfinarium zou het dier het vrije leven niet overleven. De Orka Coalitie is het daar niet mee eens en wil dat de orka kost wat kost vrijgelaten wordt. “Boven alles moet er gewerkt worden aan de vrijlating van Morgan zoals de internationale wet- en regelgeving voorschrijft.”

Het Dolfinarium reageerde gepikeerd op de gerechtelijke actie. “We menen begrepen te hebben dat de Actiegroep FreeMorgan/Orka Coalitie de kunstmatige baaien van Deltapark Neeltje Jans als een beter verblijf voor Morgan ziet dan het Dolfinarium”, klonk het. Directeur Marten Foppen zegt in de reactie dat deze stellingname niet nieuw is. Maar Morgan hoort volgens hem bij haar soortgenoten; zonder andere orka’s in haar bijzijn zal zij een eenzaam bestaan leiden.

“Zoals wij al eerder hebben betoogd, is een orka een sociaal dier. Hoe gaan actievoerders dit gegeven bij waterpark Neeltje Jans bewerkstelligen?”

Of de klacht aanvaard wordt en de orka ‘werkelijk’ naar de rechtbank trekt, is nog maar de vraag.

>> zie ook reportage Hart van Nederland