Wat gebeurt er in de zeehondencreche?

In Pieterburen staat een soort ziekenhuis, speciaal voor zeehonden. Daar worden de jonge zeehondjes verzorgt tot ze weer naar zee kunnen. Dat ze teruggaan is wel belangrijk, want een zeehond is natuurlijk geen huisdier!

Dit zijn de zeehonden van de zeehonden crèche, een soort ziekenhuis, in Pieterburen. Eerst wordt het eten klaargemaakt. Het moet heel fijn gemalen worden, want de zieke zeehonden kunnen nog niet zo goed slikken. De verzorgers dragen speciale kleding, want de zeehonden zijn heel vatbaar voor infecties.

Dit zeehondje is erg ziek en drie dagen geleden is hij naar de crèche gebracht. De opgevangen zeehondjes hebben meestal last van hun longen, het is daarom ook best wel moeilijk om ze eten te geven. Als ze net aangekomen zijn wordt hun eten heel fijn gemaakt. En via een slang wordt het eten gegeven.

Ook de andere zeehonden krijgen te eten. Want als ze al wat aangesterkt zijn krijgen ze lekkere vis. Maar daar hebben deze zeehonden nog wel hulp bij nodig. Doordat ze veel vette vis, zoals haring, te eten krijgen sterken de zeehonden goed aan. En kunnen ze in het grote buitenbassin weer lekker op krachten komen.

De zeehonden blijven ongeveer een half jaar in de crèche. Dan zijn hun longen meestal weer schoon. Ook zijn de zeehonden dan weer aangesterkt en op het goede gewicht. Nog even lekker in het buitenbad rondzwemmen en vette vis eten, want straks mogen ze het weer zelf doen; als ze uitgezet worden in de waddenzee.