Opvallen veel longwormpatiënten in zeehondencreche

Pieterburen, 8 januari 2010 – Op dit moment verblijven er 200 zeehonden in de Zeehondencrèche: 28 grijze zeehonden (de afgelopen weken geboren) en 172 doodzieke gewone zeehonden, die vrijwel allemaal kampen met longwormen.

Het is heel verdrietig dat we de conclusie moeten trekken dat de helft van alle gewone zeehonden die de afgelopen zomer geboren zijn ernstig ziek is.

De vrijwilligers op de waddeneilanden luiden dan ook de noodklok. De wetenschappers van de Zeehondencrèche zijn volop in de slag om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van deze grote uitval.

We zullen de nieuwe staatssecretaris Bleker nu om de steun moeten vragen die ons het vorige jaar door de toenmalige minister geweigerd is.
Gelukkig hebben we van particulieren financiële ondersteuning voor het onderzoek gekregen, zodat we nog steeds de vinger aan de pols kunnen houden.

longwormen

Tijdens de herfst en winter krijgen de jonge zeehonden last van longworm infecties. De laatste tijd hebben ze daar meer last van, de vervuiling heeft hun immuunsysteem verzwakt. Komen de diertjes met deze infectie binnen, zijn ze er erg slecht aan toe. Ze hebben moeite met ademhalen en hoesten taai slijm met daarin de longwormen op. De zeehonden wegen normaal rond de 40 kilo, zijn ze geïnfecteerd met de longworm wegen zij slechts rond de 20 kilo.