Lenie t’ Hart komt naar Ijmuiden

IJmuiden, 20 oktober 2010 – Er wordt op de koopzondag 31 oktober in het Stadscentrum van IJmuiden een info-stand geplaatst met een aantal ambulanche-animalresque wagens. Bovendien komt Lenie ’t Hart om zoveel mogelijk mensen te informeren over het werk van de zeehondencrèche en EHBZ-(Eerste Hulp bij Zeehonden)-team Velsen.

Er wordt op de koopzondag 31 oktober in het Stadscentrum van IJmuiden een info-stand geplaatst met een aantal ambulanche-animalresque wagens. Deze plek is herkenbaar aan een achtmeter hoge paddenstoel luchtkussen waar de kinderen kunnen springen tegen een vergoeding die uiteraard bestemd is voor de organisatie van Lenie ’t Hart.

Juni 2010

Het aantal pasgeboren zeehonden is geteld tijdens het geboorteseizoen, werden 850 zeehondenbaby’s waargenomen. Inmiddels heeft de zeehondencrèche in Pieterburen daarvan alweer 125 huilers (zeehondenbaby’s die hun moeder kwijt zijn) opgevangen. Inmiddels zijn ook al de eerste longwormpatiënten naar de crèche gebracht. De dramatische stijging van het aantal zeehonden dat door een slecht functionerend immuunsysteem niet over deze “eerstejaars parasietenaanval” heen groeit (en zonder hulp niet overleeft) is zorgwekkend.

Weet u wat ook zorgwekkend is dat de Zeehondencrèche zelf financieel amper het hoofd boven water kan houden doordat steeds meer zieke zeehonden haar hulp nodig hebben. De Zeehondencrèche ontvangt geen enkele subsidie en is afhankelijk van donaties.

In 1980 is door de Zeehondencrèche langs de hele kust van Nederland een netwerk voor EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeehonden) opgezet. Dit netwerk bestaat uit vrijwilligers, de zogenaamde EHBZ-ers, die door de Zeehondencrèche getraind zijn om eerste hulp aan zeehonden en andere dieren te verlenen. De EHBZ-ers zijn mensen die (beroepshalve) veel langs de kust te vinden zijn, zoals medewerkers van politie, kustwacht en dierenambulances, maar ook vissers, vogelwachters, strandvoogden en strandjutters. In totaal zijn er zo’n 80 EHBZ-ers die in verschillende regio’s, van Zeeland tot aan de Dollard, het gebied aan de grens met Duitsland, in actie kunnen komen wanneer er hulp aan zeezoogdieren nodig is. Laat tijdens deze Koopzondag een donatie achter bij de stand van de zeehondencrèche uit Pieterburen.