Zeehond in Hollandsche IJssel

Capelle aan den IJssel, 1 oktober 2010 -Jaap Van der Hiele van EHBZ ZuidWest kreeg vrijdagmiddag een telefoontje uit Capelle aan den Ijssel met de vraag hoe men best een zeehond vangt.

Brandweerlieden van de post Slotlaan in Capelle aan den IJssel keken vrijdagmiddag raar op, nadat ze uit moesten rukken voor een niet alledaagse ‘hulpverlening dieren’. Op de keien langs de Hollandse IJssel, ter hoogte van de Dorpstraat, lag een levensechte zeehond.

Het verzoek was of de brandweer het dier wilde vangen. In principe komt hulpverlening aan dieren wel vaker voor, maar een zeehond vangen valt niet onder de dagelijkse werkzaamheden. Via de alarmcentrale werd daarom contact gezocht met een specialist op het gebied van zeehonden.

Deze meneer uit Middelburg gaf aan hoe het dier het beste en het veiligst gevangen kon worden. Uiteindelijk waren de tips zeer nuttig, maar konden ze niet in praktijk gebracht worden. Ondanks een bootje op de IJssel en duikers stand-by, wist het dier steeds te ontkomen en moesten de hulpverleners uiteindelijk de actie staken. Hoe de zeehond in de Hollandsche IJssel terecht kwam is niet bekend.

[mappress mapid=”257″]