Simultane zeehondentelling Voordelta, Ooster- en Westerschelde

Vlissingen en Antwerpen, 28 augustus 2010 – Met een stevige westenwind kracht 5 tot 6 werd het water getooid met witschuimende golven terwijl de hoge wolken langs de blauwe hemel joegen. Ondanks deze minder gunstige weersomstandigheden, vielen de resultaten van deze telling best mee.

Jaap Van der Hiele van EHBZ Zuidwest nam de Voordelta voor zijn rekening.   Onrustplaat geen, Vluchthaven  Neeltje Jans geen,  Verklikkerstrand geen.  Hij telde iets van een 300 zeehonden waarvan een 70-tal in de Oosterschelde. De rest lag verspreid aan de Jan Van Renesseweg en drie  grote groepen op de Bollen van de Ooster. In de Grevelingen is een permanente groep van 13 – 20 zeehonden.

Voor de Westerschelde voer Albert Dijkstra een rondje Hoge Platen. Hij telde rond 10u op de Hoge Platen in totaal 38 zeehonden:

  • VH8 een groep van 12 zeehonden op de plaat en één grote grijze in het water.
  • VH16 tussen de Bol en de Hooge Springer een groep van 14 zeehonden waarvan 2 jonge dieren van dit jaar.
  • Springergeul aan de zijde van de Hooge Springer een groep van 11 zeehonden.

Rit Bellekens, Eddy Rottiers, Hermine Van Meirvenne en Frank Wagemans namen het oostelijke deel van de Westerschelde voor hun rekening.

  • Ellewoutsdijk en Hoek van Baarland leverden geen resultaten op.
  • Op de Molenplaat tov Hoedekenskerke telden zij 18 zeehonden.
  • Aan de Zimmermangeul telden zij 15 zeehonden waarvan 2 grijze zeehonden. Ook lag er een moeder met haar jong van dit jaar.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_SimultaneZeehondentellingVoordeltaOosterEnWesterschelde28Augustus2010″]

[mappress]