Tuimelaar Westerschelde

Perkpolder, 3 augustus 2010 – Michel Neve bezorgde ons zeer unieke foto’s van de tuimelaar die de voorbije dagen bij Walsoorden gezien werd.

Onderstaande foto’s heb ik gemaakt 3 augustus om 21.00u vanuit m’n bootje op Perkpolder (Westerschelde). De tuimelaar heeft daar ongeveer 3 dagen rondgezwommen/gesprongen.4 augustus daar niet meer gezien.
Haar lengte was zeker 2,5 m.Betreft het hier een vrouwtje? zou het graag weten.

Antwoord Jan Haelters, BMM

Aan de hand van een originele foto met een goede blik op de buikzijde, kunnen we het geslacht vaststellen.

Details van de rugzijde en rugvin zijn nuttig: deze dieren zijn vaak individueel te herkennen; zo konden we vaststellen dat een dier dat in 2007 voor de Belgische kust verbleef, een jaar later op exact dezelfde locatie terugkeerde… de periode was telkens… begin augustus!!! Er bestaat een databestand met foto’s van tuimelaars in Noordzee – Kanaal – Britse eilanden, kusten van Frankrijk, waarop littekens op de dieren zichtbaar zijn – zo kunnen bepaalde individuen gevolgd worden op hun soms lange trektochten langs de kust. Een andere dolfijn ‘Randy’ was in 2002 voor onze kust, en in Nederlandse binnenwateren aanwezig.

Meer waarnemingen van tuimelaars kan u terugvinden in de zeezoogdierendatabank van de BMM.

Voor de waarnemingen in Nederland natuurlijk ook de websites van zeezoogdieren.org en die van Kees Camphuysen (http://home.planet.nl/~camphuys/home.html)

Vriendelijke groeten, en nogmaals dank voor de melding en de foto’s.