levende spitssnuitdolfijn bij Egmond aan Zee

Egmond aan Zee, 18 juli 2010 – Vanochtend is een levende spitssnuitdolfijn (beaked whale) aangespoeld bij Egmond aan Zee. Volgens Kees Camphuysen, walvisdeskundige bij het Koninklijk NIOZ op Texel, gaat het om een gewone spitssnuitdolfijn, op grond van de lange snuit en de rechte kaaklijn.

Het is niet duidelijk wat er precies mis was met de Egmondse spitssnuitdolfijn en waarom het dier gestrand is. De spitssnuitdolfijn had volgens de eerste meldingen op internet een touw in de bek. Terwijl de omstanders natuurlijk met de beste wil de dolfijn zo snel mogelijk in diepere water hebben gebracht, was het waarschijnlijk beter geweest om het eerst te laten onderzoeken door er een deskundige bij te halen.

Op het filmpje is te zien dat het erg druk is in het water rond de dolfijn. Spitssnuitdolfijnen zijn erg gevoelig voor lawaai en stress. SOS-dolfijn is gespecialiseerd in hulp bij dolfijnenstrandingen. Zij kunnen inschatten of het dier direct terug kan naar zee, of dat het eerst een medische behandeling nodig heeft.

Wanneer er een dolfijn strand, bel dan meteen SOS-dolfijn, 0314-467467!

>> videoclip (De Videokrant Egmond aan Zee)
>> verslag Ecomare

melding: Wouter Jan Strietman via Jan Haelters, en Ecomare

[mappress]