Huiler op strand van IJmuiden

Ijmuiden, 15 juli 2010 – De huiler Fredje heeft donderdag de gemoederen flink bezig gehouden op het IJmuider strand. Een huiler is een jonge zeehond die zo genoemd worden vanwege het huilende geluid wat ze maken als ze hun moeder kwijt zijn.

Fred Dictus van de IJmuider Reddingsbrigade werd ’s morgens vroeg al gebeld dat er een huiler op het strand lag. Helaas was hij toen niet te vinden. Na meldingen rond negen uur en rond twaalf uur is de reddingsbrigade samen met Team Velsen van de Eerste Hulp bij Zeehonden (EHBZ) politie en reddingsbrigade Zandvoort op het strand aan het zoeken geweest. Uiteindelijk heeft men rond twee uur ’s middags het beestje gevonden. Sterk vermagerd en ondervoed is hij meegenomen naar de brigadepost. Daar heeft de EHBZ hem voeding gegeven en heeft men hem warm gehouden. Aangezien Fred Dictus de hele dag in touw was geweest voor deze actie is de huiler naar hem vernoemd. Het toeval wilde dat een wagen van de Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in IJmuiden was. Dit bespaarde de EHBZ een ritje.

Volgens de EHBZ is het overigens voor het eerst in vier jaar dat er een huiler aanspoelde op het strand van IJmuiden. Voor het huilerseisoen wat loopt van juli t/m september is het de eerste op de Noordhollandse kust.

’s Avonds is via de EHBZ bericht gekomen van de Zeehondencrèche dat Fredje ongeveer vier weken oud is en niet meer dan negen kilo weegt. In Pieterburen ligt hij momenteel onder de rode lampen aan een infuus. De verwachting is dat Fredje het gaat redden en over enkele maanden weer kan worden uitgezet.

melding: EHBZ Velsen, Dave de Koning

[mappress]