Drukke tijden voor SOS Dolfijn

Harderwijk, 8 juli 2010 – Het zijn drukke tijden voor de verzorgers en vrijwilligers van SOS Dolfijn. Vandaag werden twee bruinvissen succesvol teruggezet in de Noordzee en gisteravond laat kwam er al een nieuwe strander binnen in het opvangcentrum.

Lima heet ze en is gevonden op Texel. Even na middennacht werd ze vanuit een boot in de speciale ambulance van SOS Dolfijn gehesen.
Lima is een kleine bruinvis van 90cm lang. Na een kort onderzoek wordt het jonge diertje nu continue ondersteund in het water door vrijwilligers van SOS Dolfijn. Dierenartsen schatten haar leeftijd op vier tot acht weken. Lima is zeer mager. Omdat ze uitgedroogd is krijgt ze de eerste dagen vocht toegediend. Donderdagochtend kreeg Lima haar eerste vispap.

Geen veerboot
Omdat de laatste veerboot vanaf Texel al was vertrokken, is Lima door een medewerker van Ecomare, samen met de vinders, met een kleine boot naar Den Helder gebracht waar SOS Dolfijn klaar stond met de dolfijnenambulance. Rond 01.00u in de nacht van woensdag op donderdag was het team terug in Harderwijk. Naast Lima verblijft bruinvis Agnes uit Bruinvisbaai nog steeds in het opvangcentrum.
Drie meldingen in drie dagen
Rond middernacht (woensdag op donderdag) kwam er een tweede melding binnen van een bruinvis. Deze zou op een zandbank voor de kust van Zandvoort liggen. Door de duisternis en opkomend water heeft de reddingsbrigade ter plaatse dit dier niet meer kunnen vinden.

Omdat afgelopen maandag ook al een bruinvis was gestrand welke helaas kort na de stranding is overleden, heeft SOS Dolfijn drie meldingen van levend gestrande dieren binnen drie dagen gekregen. Dit is voor de maand juli zeer ongebruikelijk.

Geslaagde uitzet
Na een paar maanden van intensieve zorg zijn gisteren de bruinvissen Famke en Luc veilig teruggezet in de Noordzee. Vrijwilligers en verzorgers van SOS Dolfijn hebben de twee donderdagmiddag, een paar kilometer ten noorden van Schiermonnikoog teruggezet in de Noordzee. Vanwege het rustige
weer verliep de uitzet zeer voorspoedig. “ Maar zeker ook de dieren hebben zich geweldig goed gehouden tijdens de hele tocht,” legt Jolanda Meerbeek uit. Luc was sinds 30 maart in het opvangcentrum terwijl Famke op 1 maart werd opgevangen. Normaal blijven bruinvissen 3 tot 6 maanden bij SOS Dollfijn.