Bruinvis Grevelingen

Grevelingen, 24 mei 2010 – Annemieke van Dooren stuurde ons hun verhaal van de ontmoeting met een bruinvis op de Grevelingen.

Gistermorgen, maandag 24 mei 2010 voeren wij op het Grevelingenmeer van Port Zélande naar Bruinisse.Om 08.15 uur zagen we achter de boot een grote vis ca. 1,5 – 1,8 meter lang, die tot onze grote verbazing met ons mee zwom. Een bruinvis! De driehoekige vin en het spuitgat waren duidelijk zichtbaar.

Hij is met ons meegezwommen vanaf de kust bij Brouwershaven totdat we het laatste stuk naar Bruinisse voeren. Tijdens het zwemmen kwam hij telkens gedeeltelijk boven water door de boeggolf heen en geregeld zwom hij van links naar rechts onder de boot door. Hij is ongeveer 20 minuten met ons meegezwommen.

Wij hebben een motorschip van 12,40 meter, een Valkvlet (rondspant) dat aan de onderzijde net op een grote walvis lijkt. Misschien heeft dat de bruinvis aangesproken?

Het was een wel heel bijzondere ervaring en gaf een gouden randje aan onze reis. De gemaakte foto’s laten echter voornamelijk gespetter zien en af een toe een deel van de bruinvis, het spuitgat of de vin.
Mocht u desondanks prijs op deze plaatjes stellen, dan zal ik ze alsnog toesturen.

Wel vragen we ons af of het hier om een verstekeling gaat in de Grevelingen. In de sluis hoorden we namelijk dat er een groep bruinvissen zou zijn uitgezet in de Grevelingen, maar daarover kan ik op internet geen informatie vinden..

Met vriendelijke groet,

Annemieke van Dooren

Antwoord Jaap Van der Hiele

De bruinvis die jullie gespot hebben is een dier dat reeds 2,5 jaar verblijft in het Grevelingenmeer. Wat wij vermoeden is dat deze jonge bruinvis via de Spuisluis naar binnen is gekomen. Het is een eldorado voor de bruinvis. Er is voldoende voedsel aanwezig. Daarnaast leven er nog ongeveer 10 zeehonden ion het Grevelingenmeer.

Het verhaal dat de bruinvissen zijn uitgezet is onzin. Zeehonden zou je wel kunnen terugzetten maar bruinvissen als deze al stranden, dan blijft er nog maar 25 % van in leven. Deze worden uitgezet ter hoogte van de Doggersbanken, nooit in een “afgesloten” water.

Wat wel klopt is het verhaal dat er een groep bruinvissen zich permanent heeft gevestigd in de Oosterschelde. Deze groep gaat via de kering van binnen naar buiten maar ook van buiten naar binnen.

[mappress]